dijous, 21 d’abril del 2016

La menstruació i l'educació

Més o menys per aquesta època de l'any però al 2003, van arribar unes caixes curioses a classe. Per aquell aleshores jo estudiava 2n de ESO, teníem, o estàvem a punt de complir, 14 anys. Recorde aquelles caixes com recordes anècdotes que feien diferents determinats dies a l'escola. La psicòloga obrí les caixes, plenes de llibres, i ens repartí un a cadascun. Als xics se'ns donava el llibre sense més. A les xiques, amb el llibre hi venia una altra caixeta plena de regalets. El llibre tractava sobre els canvis del cos a l'adolescència. Era un llibre gruixut, que dedicava als canvis masculins només un petit capítol a l'inici. A partir d'allí i en el 90% de llibre que quedava, parlava dels canvis femenins, posant un émfasi brutal en la menstruació. El llibre estava editat (si no recorde malament) per Ausonia i la caixeta que sols se li entregava a les xiques portava compreses, promocions i "merchandising" d'Ausonia. No ens van fer cap xerrada ni explicació. Ens instaren a portar-nos el llibre a casa i llegir-lo.

Pensar que un xic de 14 anys, per iniciativa pròpia, va a llegir-se un llibre sobre la menstruació ple de referències publicitàries als productes d'Ausonia, utilitzant el truc d'emmascarar-lo com un llibre sobre els canvis a l'adolescència devia ser una bonica utopia. Alguns companys, recorde, el van tirar a la paperera només eixir de classe, altres protestaren: "Nosaltres també volem regals, si elles tenen compreses nosaltres volem condons" com si l'equivalent masculí a la compresa fos el preservatiu, o com si el fet de voler tractar un tema que afectava a les dones obligués a compensar-nos tractant sobre cap altre que afectara als homes.  Aquell llibre va ser tota la informació sobre la menstruació que se'ns donà a classe, tant a xics com a xiques, durant tota l'etapa escolar.

Vull pensar que la cosa en tots aquestos anys ha canviat una mica, sincerament ho desconec. Però és important remarcar que l'única institució que a nivell escolar va informar a les meves companyes sobre la menstruació fou Ausonia, i ho va fer a través d'un llibre editat per ells mateixos.

Es curiós també com no se'ns despertava als xics cap interés per aquest tema, com si el fet de no patir la menstruació volgués dir que no haguérem de saber res sobre ella. Clar que des del punt de vista mercantil, nosaltres no érem potencials clients d'Ausonia, pel tant es solventava la papereta incloent un parell de pàgines sobre els péls a les aixelles i la nou de la gola. Per a nosaltres la menstruació seguia sent un tema científic que s'explicava a Ciències Naturals, una cosa tan llunyana que ens indignàvem quan una companya demanava anar al bany a meitat de la classe i a ella sí que li deixaven eixir. No ho enteníem, però es que la menstruació era un tema "només per a dones".

No pot ser que una empresa privada, amb clars interesos en la venda de certs productes, sigui l'única encarregada de donar la informació sobre la menstruació a les adolescents als instituts. Ha de ser un organisme públic independent qui ho faça, sols així ens assegurarem que la informació que reben es completa i imparcial. Sembla contradictori com durant l'època escolar se'ns donaren diverses xerrades sobre l'ecologisme, la gestió de residus i el reciclatge, i no obstant no se'ns informà sobre mètodes alternatius a les compreses i tampons

Qualsevol que haja passat per les situacions que jo vaig viure durant la meva etapa escolar entendrà el que ahir denuncià la CUP de Manresa, inclús es lamentarà perquè en 13 anys les coses no semblen haver canviat gens. Però el que fa més necessari aquest canvi són titulars com els que "El Mundo" o "Las Provincias" han dedicat a aquesta notícia, fets des de la més profunda ignorància sobre el tema. Com bé es diu moltes vegades, la ignorància es cura a l'escola.