dimarts, 20 de maig del 2014

6 de cada 10

El 13 de setembre de 2009, un petit poble d'uns 8.000 habitants captava l'atenció de la gran majoria dels mitjans de comunicació de l'Estat. A Arenys de Munt, a la comarca del Maresme, es celebrava la primera consulta popular sobre la independència de Catalunya de la història. Els resultats d'aquella votació van ser ben clars: Un 96% dels vots van ser per al "Sí" a la Independència, mentre que només un 2% van ser per al "No". Una vegada remarcat el caràcter no vinculant d'aquell referèndum, l'estratègia per treure pes al resultat que va dissenyar la premsa espanyola es va centrar en la dada de participació: No va passar del 41%. Aquest fet donà peu a que molts mitjans afirmaren que sols aquells que estaven a favor de la independència s'havien mobilitzat, mentre que els que hi estaven en contra, no havien cregut oportú participar degut a que era una consulta sense vinculació i que a més havia despertat moltes polèmiques. Es deia doncs que aquell 96% de vots no era representatiu, ja que la majoria de la població havia optat per no votar.

Aquella va ser la primera vegada que vaig veure a la premsa espanyola centrar-se en la participació d'una votació, justificar l'abstenció i inclús dotar-la d'una afinitat i un discurs polítics. No hi havia en aquell moment ningú que recordara que a l'abstenció hi ha des qui no creu en el sistema i no hi vol participar fins algú que aquell dia està de vacances o té coses més interessants que fer. Simplement es va decidir prendre com a invàlids els resultats d'una votació on 6 de cada 10 votants havien decidit no participar.

Tota aquesta història m'ha tornat a la memòria quasi 5 anys després, mentre vaig mirant els sondejos que els mateixos diaris publiquen sobre les properes eleccions europees. Mentre concentren els titulars en qui dels dos grans partits guanyarà les eleccions, li donen una mínima importància a la dada de participació. Curiosament és la dada en la que més d'acord estan tots ells: al voltant d'un 40%. I ara sóc jo el que em pregunte: Es poden prendre com a vàlids els resultats d'unes eleccions on 6 de cada 10 votants decideixen no participar?